Att flyga gravid – vad gäller?

I fjol gjorde svenskarna över 18 miljoner utlandsresor – nästan exakt två resor per svensk. Statistiken är naturligtvis inte helt jämt fördelad men vad vi vet är att många reser. Men vad gäller egentligen? Får alla resa?

gravid

Att resa med flyg kan ge upphov till många frågor – det är mycket som är annorlunda och många saker att tänka på. En utav de vanligaste frågorna som ställs är huruvida man kan eller bör flyga under en graviditet. Svaret är i nästan alla fall ett enhälligt ”Ja, det är helt ofarligt, men...” Det finns saker du bör tänka på innan du flyger. Här listar vi vad du bör känna till, och vad som bör packas.

Finns det några risker?

Om du inte har upplevt några medicinska komplikationer under din graviditet är det absolut riskfritt att flyga, men det kan vara lite mer obekvämt än om du inte hade haft ett andra liv inom dig att nära och ta hand om. Har du en god hälsa och är medveten om förlossningsdatumet finns det egentligen inget som hindrar dig från att åka, men att prata med sin barnmorska eller läkare innan man bokar resan är alltid en bra idé – de hjälper dig med att planera då det är en del som bör tänkas på.

Se naturligtvis till att vara vaccinerad om så krävs, och att vaccinationen är godkänd för gravida. De flesta är det, men de finns vaccinationer som kan vara direkt skadliga – detta kan alltså göra det olämpligt att resa till vissa länder under din graviditet.

När ska jag åka?

Det tvistas lite fram och tillbaka om hur långt in i graviditeten en kvinna bör eller får flyga och egentligen finns det inget universellt svar – sanningen är den att det är flygbolagen själva som bestämmer. De flesta flygbolag skiljer sig lite när det gäller antal veckor in och huruvida det är ett eller flera foster det handlar om, men en gyllene regel att gå efter brukar vara att man inte får flyga under graviditetens två sista månader. Det finns sätt, men för det krävs att du orkar och lyckas ta dig igenom en hel del byråkrati i form av formulär, rekommendationer och i extrema fall även en medhavd läkare. Gäller det mycket komplicerade fall har själva flygbolagen ofta egna medicinska specialister att konsultera.

Även om samma regler inte gäller hos varje bolag så kan vi alla hursomhelst vara överens om att en förlossning inuti en aluminiumtub 10.000 meter över marken inte är helt ideal. Något annat som inte anses vara idealt är att resa under första trimestern – inte av medicinska skäl, utan för att slippa vanliga, obehagliga symptom som illamående. Det bästa är att du bokar resan under en period när du mår bra, och kommer fortsätta må bra. Oförutsedda saker kan hända under graviditeten så boka kanske inte en resa som ligger allt för långt in i framtiden.

Hur ska jag förbereda mig?

Men om du befinner dig inom det där gyllene fönstret där illamåendet hör till det förflutna, din energi är hög och förlossningen är något för ditt framtida jag att oroa sig över – inom vilket du problemfritt kan resa och äntligen har bestämt dig för att ta tillfället i akt, hur ska du då gå till väga?

Vad bör tänkas på innan du sätter dig i flygtaxin? Först och främst kan det vara en bra idé att gå igenom vad du har i necessären, och vad som kan tänkas fattas. Saker som kan vara bra att ha med sig.

  • Vitaminer och kosttillskott
  • Smärtstillande tabletter (måste vara godkänt för gravida)
  • Läkemedel mot svampinfektioner i underlivet (risken för infektion ökar i varmare klimat)
  • Myggmedel (måste vara godkänt för gravida)
  • Medel mot halsbränna

Förutom ditt egna lilla resapotek kan det även vara bra att ta med sig sin journal från mödravårdscentralen, utifall att du skulle behöva vård utomlands.

Det är viktigt mycket viktigt att man ser över sin försäkring innan man reser. I vanliga fall täcker inte hemförsäkringar sjukvårdskostnader för gravida efter vecka 28. Det betyder att om barnet föds för tidigt och du skulle behöva vård i ett annat land så skulle du behöva betala kostnaden själv. Precis som med flygbolagen skiljer sig villkoren vid olika försäkringsbolag, så har du några frågor; se till att ställa dom i tid.

flygvinge

På planet, vad nu?

Att flyga innebär för alla utom flygvärdarna oändliga stunder av stillasittande. Risken finns – även om den är liten – att man kan få blodpropp, och denna risk ökar något om du är gravid. Det är därför viktigt att man försöker röra på sig lite då och då. Så länge planet inte lyfter eller landar är det fritt fram att ställa sig upp och sträcka på benen. Aerobicspass rekommenderas ej – av flera anledningar – men kanske att du tar dig en promenad runt om kabinen. Att använda stödstrumpor minskar risken ytterligare så ha gärna det i åtanke när du klär på dig inför resan.

Det är bra att berätta för flygbolaget att man är gravid (om det inte redan är allt för uppenbart). Personalen hjälper dig med vad du än skulle behöva, och om möjligt ser till att du får en plats med extra mycket benutrymme.