Att övermanna sin flygrädsla

Att flyga är det absolut säkraste sättet att färdas på idag; risken för att din värsta mardröm om ett totalhaveri och en säker död ska bli verklighet är ungefär 0.00001% - eller en på tio miljoner. Det är mindre sannolikt att omkomma i en flygolycka än att träffas av blixten eller att dö av matförgiftning. Och vem har inte hört den om att det är långt mycket farligare att sätta sig i en bil än ett flygplan? Hur kommer det sig då att de flesta känner sig trygga och utan vidare sätter sig i en bil medan en av fem svenskar är rädda för att flyga?

rädd

Fenomenet kallas aerofobi och dess karaktär kan se olika ut från person till person, men typiskt är en rädsla över att inte vara i kontroll över sig själv eller situationen, att ens öde ligger i någon annans händer. Det kan också bero på klaustrofobi, en rädsla för stängda utrymmen; social fobi; eller helt enkelt höjdrädsla. Symptomen kan vara obehagliga och själva fobin svår att få bukt på men det finns sätt, och dom är många. Vi har här listat några tips för dig som vill besegra din rädsla.

Innan resan:

Professionellt stöd

Om du lider av kronisk flygrädsla finns det professionell hjälp att tillgå. Att gå till en psykoterapeut kan hjälpa dig att förstå när och varför du är rädd i första taget – ingen föds med fobier. Rädslan kan ha tillkommit i samband med andra stressfaktorer som nu omedvetet förknippas med flygning, och att förstå mekanismerna bakom gör det enklare att bearbeta. Man kan också vända sig till en stödgrupp eller via internet ta del av interaktiva övningar baserade på kognitiv beteendeterapi. Som en sista utväg om det känns som att inget annat biter så kan man få läkemedel utskrivna som lättar stressymptomen. Även om det ligger oanvänt i fickan så kan vetskapen om att ha det till hands lugna. Det ska dock poängteras att läkemedel inte botar rädslan permanent, utan bara dom tillfälliga symptomen.

Bekanta dig med flygplanet

Vad det än är som orsakar rädslan så hjälper det att veta så mycket som möjligt om vad som pågår där uppe i luften. Situationen kan för dig kännas obehaglig och saker som okända ljud eller turbulens kan förvärra den om du inte vet vad som är normalt. Det finns informativa filmer att se, om i princip allting du någonsin skulle kunna undra: flygplanets tekniska detaljer, dom ytterst noggranna säkerhetsbestämmelserna och om alla möjliga olika ljud; allt från landningsställens till säkerhetsbältets klickande. Visste du för övrigt att för varje timme flygplanet spenderar i luften går det igenom i snitt elva timmars underhåll när det står på marken? Det synas och repareras konstant och noga av personal som kan flygplanen lika väl som dom kan sina byxfickor.

Ta reda på väderförhållanden

Turbulens är den skakningen man känner när planet flyger igenom helt vanliga väderförhållanden som moln eller vind. De små skakningarna kan för många kännas obehagliga men de är lika normala och förväntade under en flygning som det är att rulla över ett gruskorn när man kör bil. Att ta reda på hur vädret ser ut vid den rutt du ska ta kan hjälpa dig förutse, och därmed stålsätta dig själv – ett monster är så mycket mindre i dagsljuset.

Ta hand om kroppen

Se till att få tillräckligt mycket vila innan en flygning, att allt är så normalt som möjligt och att kroppen mår bra. Ät en balanserad kost och undvik helst både kaffe och alkohol – detta gäller även under flygningen; båda vätskor är uttorkande och gör det svårare för din kropp att anpassas till förhållandena där uppe. Dessutom kan alkohol förstärka känslan av att inte ha kontroll över sin egen kropp, vilket bara orsakar ännu mer stress och bara gör det svårare att sätta sig i ett flygplan i framtiden.

flygvinge

Under flygningen:

Distrahera hjärnan

Många människor här i världen lider av stress och ångest vare sig de befinner sig i luften eller på marken. Känslorna bottnar ofta i en otrygghet som kan vara svår att sätta fingret på, men det finns enkla men effektiva tekniker man kan använda sig av för att öka behärska dessa känslor. Ta med eller gör något som påminner dig om en trygg plats. Ett bra exempel är att se en film du redan sett och tycker om (förslagsvis inte en katastrof- eller skräckfilm) eller att läsa en bok du redan läst, en som du vid det laget kanske förknippar med en så ofarlig plats som hängmattan eller favoritfåtöljen hemma i vardagsrummet – något som alltså är förknippat med ett minne, ett som är tillräckligt starkt för att uppehålla din uppmärksamhet och få tiden att gå.

Visualisera resmålet

Att frammana starka, positiva bilder av resans mål är ett utmärkt tips för att bekämpa stress och erövra sina rädslor. Tänk dig några timmar framåt, fantisera om att du befinner dig i ditt semesterparadis och att allt är precis så magiskt som du drömde att det skulle vara. Vare sig den magiska platsen är en vacker och lugn sandstrand eller en vandringstur i bergen så hjälper det att fokusera på varför man valde att resa över huvudtaget. I en stressad situation är det lätt hänt att tankarna glider ifrån en och fokuseras på det som är obehagligt, så att ha med sig ett fysiskt foto; något hålla i och se på, kan hjälpa dig.

Håll dig aktiv

Förutom att hålla hjärnan sysselsatt med att tänka på annat så rör gärna på dig. Många flygningar tar flera timmar och det är viktigt att hålla blodcirkulationen igång. Detta är extra viktigt för dig som är flygrädd; inte bara påverkar det kroppen negativt att sitta still i samma position under en längre period – det är lika dåligt för alla – utan även för att målet för dig är att få allting att verka så normalt som möjligt, att du ska kunna känna dig lika trygg i luften som på land. Om planet varken är i landnings- eller take off-läge är det fritt fram att spänna av säkerhetsbältet och sträcka på benen. Andra bra tips är att utföra andningsövningar, lite som en form av meditation. Vid svår stress är det vanligt att man hyperventilerar, fokuserar du på andningen blir det enklare för dig att lugna ner dig.

Du är inte ensam

Forskning har visat att ungefär var femte svensk är rädd för att flyga – bara att veta att man inte är ensam kan hjälpa. Tänk på att kabinpersonalen är där för att i första hand hjälpa passagerare med vad dom skulle kunna behöva. De är väl medvetna om att flygrädsla är vanligt, och vet vad dom kan göra för att hjälpa till. Om du under redans gång känner dig oroad, eller om det är något du undrar över så är det bara att fråga och du får svar. Det viktigaste på ett flygplan är när allt kommer omkring säkerheten, att alla ska kunna känna sig trygga.